Pobožnost prvih devet petaka Srcu Isusovu

Pobožnost prvih devet petaka Srcu Isusovu

U kršćanskom svijetu, posebice među katolicima, pobožnost prema Presvetom Srcu Isusovu predstavlja duboko ukorijenjen izraz vjere. Jedan od oblika te pobožnosti koji se izdvaja jest praksa devet prvih petaka u mjesecu, poznata i kao velika devetnica Srcu Isusovu.

 

Povijest pobožnosti prvih petaka

Ova pobožnost ima svoje korijene u viđenjima svete Margarete Alacoque, koja je odabrana kao glasnica poruka Srca Isusova. Od 27. prosinca 1673. do njezine smrti 16. listopada 1690., Margareta je imala viđenja i primila poruke koje su oblikovale pobožnost prema Presvetom Srcu Isusovu. U jednom od ključnih trenutaka, Isus je izrazio želju da se prvi petak u mjesecu posveti čašćenju Njegova Srca.

Broj devet, tradicionalno vezan uz Duhove, odabran je za ovu pobožnost. Naime, nakon Isusova uzašašća, Djevica Marija i apostoli devet dana molili su ustrajno očekujući Duha Branitelja. Na sličan način, vjernici prakticiraju devet prvih petaka, potpuno se posvećujući štovanju Presvetog Srca Isusova tijekom devet mjeseci.

Svaki prvi petak u mjesecu, devet mjeseci zaredom, vjernici obavljaju ovu pobožnost. Prvi korak je iskrena i valjana ispovijed, pomirenje s Bogom. Zatim slijedi sudjelovanje u svetoj misi i pričest s nakanom čašćenja Presvetog Srca Isusova. Ova pobožnost ima duboko ukorijenjen liturgijski kontekst, potičući aktivno sudjelovanje u euharistijskom slavlju.

 

Obećanja Presvetog Srca Isusovog

Isus je kroz viđenja izrazio različita obećanja onima koji prakticiraju ovu pobožnost. Neki od ključnih darova uključuju sve potrebne milosti, mir u obiteljima, utjehu u patnjama te obećanje utočišta u životu i na času smrti. Ova obećanja nisu samo materijalna, već uključuju i duhovne blagodati koje vjernici mogu doživjeti kroz predanost ovoj pobožnosti.

Onima koji budu štovali Njegovo Presveto Srce, Isus obećava ove duhovne i vremenite blagodati:

 1. Dat ću im sve milosti koje su im potrebne u njihovu staležu.
  2. Unijet ću mir u njihove obitelji.
  3. Tješit ću ih u svim njihovim patnjama.
  4. Bit ću im sigurno utočište za života, a osobito na času smrti.
  5. Izlit ću obilje blagoslova na sve njihove pothvate.
  6. Grješnici će naći u mome Srcu izvor i beskrajno more milosrđa.
  7. Mlake će duše postati revne.
  8. Revne će se duše uzdići do velike savršenosti.
  9. Blagoslovit ću i kuće gdje bude izložena i čašćena slika moga Presvetog Srca.
  10. Svećenicima ću dati dar da taknu i najtvrdokornija srca.
  11. Imena onih koji budu širili ovu pobožnost bit će upisana u mome Srcu i neće se nikada izbrisati.
  12. Svima koji se budu pričestili na prvi petak tijekom devet mjeseci uzastopce obećavam milost pokore na samrti: oni neće umrijeti u mojoj nemilosti ni bez sakramenata. Moje će im Srce biti sigurno utočište u posljednjemu času.
 

Aktivno življenje vjere

Pobožnost devet prvih petaka predstavlja poseban način štovanja Presvetog Srca Isusova, potaknut viđenjima svete Margarete Alacoque. Kroz ovo redovito prakticiranje, vjernici su pozvani produbiti svoj odnos s Kristom i iskusiti obećane duhovne blagodati. Važno je razumjeti duboki duhovni kontekst ove pobožnosti i povezati je s aktivnim življenjem vjere u svakodnevnom životu.

Što je post, a što nemrs?

2 veljače, 2024