Što je post, a što nemrs?

Što je post, a što nemrs?

„I kad postite, ne budite smrknuti kao licemjeri. Izobličuju svoja lica da pokažu ljudima kako poste. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću. Ti naprotiv, kad postiš, pomaži glavu i umij lice da ne zapaze ljudi kako postiš, nego Otac tvoj, koji je u skrovitosti. I otac tvoj koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti.“ (Mt 6,16-19)

Post i nemrs – dva pojma koja se često koriste kao sinonimi, no u katoličkoj tradiciji, oni nose određena značenja i propise koji proizlaze iz vjerskih uvjerenja. Post se odnosi na ograničavanje unosa hrane, dok nemrs označava odricanje od mesa. Ova praksa je duboko ukorijenjena u vjerskim obredima i simbolizira odanost i posvećenost vjernika.

Što je post?

Post je čin kojeg katolici prakticiraju tijekom određenih razdoblja, kao što su Pepelnica i Veliki petak. Na tim danima, vjernici imaju obvezu konzumirati samo jedan puni obrok, a također su dužni suzdržavati se od mesa. Ovaj čin simbolizira pokoru, odricanje od tjelesnih potreba te seže do davnih vremena kada su vjernici prakticirali post kao način pripreme za velike vjerske događaje.

Što je nemrs?

Nemrs označava odricanje od mesa tijekom običnih petaka u korizmi (te naravno i tijekom ostatka godine). Ova praksa, iako manje stroga od posta, također zahtijeva od vjernika da se suzdrže od mesa toplokrvnih životinja. Nemrs se primjenjuje od navršene 14. godine života, a vrijedi svaki petak, osim ako se taj dan slavi kao svetkovina.

Post i nemrs doprinose jačanju vjere

Važno je napomenuti da post i nemrs nisu samo fizički akti odricanja. Oni također simboliziraju duhovnu predanost i pokoru. Kroz ove prakse, vjernici imaju priliku produbiti svoj odnos s Bogom, razvijati samokontrolu te pokazivati suosjećanje prema drugima. Post i nemrs pozivaju vjernike na suzdržanost, samoodricanje i žrtvu, što doprinosi jačanju njihove vjere.

Petak, kao dan Kristove muke i smrti, posebno je značajan za post i nemrs. Ovaj dan podsjeća vjernike na važnost odricanja od tjelesnih zadovoljstava te potiče na razmišljanje o žrtvi koju je Isus podnio. Stoga, suzdržavanje od mesa i prakticiranje posta ili nemrsa tijekom petka postaje čin duboke duhovne refleksije.

U konačnici, post i nemrs predstavljaju više od jednostavnog odricanja od hrane ili mesa. Oni su duhovne prakse koje oblikuju živote vjernika, potičući ih na dublje razumijevanje vjere, samokontrole i suosjećanja prema drugima. Kroz ove prakse, katolici izražavaju svoju predanost vjerskim vrijednostima te izgrađuju duhovni karakter tijekom vjerskih razdoblja i svakodnevnog života.

Zbirka krunica "Rosaria" promovirana u Hrvatskom državnom arhivu

31 siječnja, 2024

Pobožnost prvih devet petaka Srcu Isusovu

31 siječnja, 2024