Zbirka krunica “Rosaria” promovirana u Hrvatskom državnom arhivu

Zbirka krunica “Rosaria” promovirana u Hrvatskom državnom arhivu

U Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, u srijedu, 27. rujna, promovirana je zbirka krunica „Rosaria” urednice Kristine Tabak. Iznimno vrijedna knjiga sadrži 81 različitu krunicu, podijeljenu u dvije tematske cjeline. Prvo poglavlje posvećeno je molitvama uz Gospinu krunicu, a drugo donosi pobožnosti povezane s raznim drugim krunicama. Zbirka uključuje i povijest svete krunice, litanije, osnovne molitve te razne molitve Blaženoj Djevici Mariji i drugim svecima.

Profesor Vladimir Dugalić o povijesti krunice

            O povijesti krunice na promociji zbirke krunica „Rosaria” govorio je redovni profesor s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu Vladimir Dugalić, dugogodišnji predavač kolegija iz moralne teologije i socijalnog nauka Crkve. Podsjetio je da uz radosna, žalosna i slavna otajstva krunice zahvaljujući svetom papi Ivanu Pavlu II. imamo i otajstva Svjetla. „Tu se spominju Isusova čudesa, Euharistija, preobraženje, Kana Galilejska, poziv na obraćenje, na milosrđe”, rekao je profesor Dugalić. Važnost krunice istaknuo je kroz riječi svetog Ivana Pavla II. koji je rekao da je krunica „visoki stupanj visoke sabranosti tehnikama psihofizičkog i simboličnog obilježja te uzastopnog ponavljanja”. „Krunica je ljekovita i djeluje na naše psihofizičko zdravlje, pomaže nam u našoj užurbanosti, daje nam unutarnju sabranost, unutarnji mir”, zaključio je profesor Vladimir Dugalić.

Rosaria je pronađeno blago na njivi i dragocjeni biser

            Jedan od posebnih dodataka zbirke krunica „Rosaria” je i slikovni prikaz pojedinih krunica, koji omogućava lakše razumijevanje načina na koji se krunice mole. Nakon recitacije pjesme „Gospa Marija” Antuna Gustava Matoša, klanjateljica Krvi Kristove s. Augustina Barišić rekla je da je svoju nećakinju Kristinu Tabak pratila molitvom od rođenja. Istaknula je da su ljudi uvijek bili u potrazi za životnim blagom, a životnim blagom nazvala je i ovu zbirku krunica. „Zbirka je pronađeno blago na njivi i dragocjeni biser po kojoj će mnogi, ako budu molili krunicu, otkriti i svoju životnu radost. Mijenjat će svoj život od temelja”, naglasila je s. Augustina Barišić.

Nino Raspudić o zbirki i osobnom iskustvu

            Pozvan da govori o zbirki krunica „Rosaria” bio je i filozof, književnik, književni kritičar, prevoditelj, publicist i saborski zastupnik Nino Raspudić. Iako mu je namjera bila da govori o knjizi kao formi, govorio je i osobnom iskustvu susreta s krunicom. Istaknuo je da Kristina Tabak nije izdala krunicu, već je objavila zbirku krunica. Raspudić je priznao da je puno puta izdao krunicu „jer unatoč svijesti da je najbolja stvar na svijetu dnevna molitva krunice i dok je dnevno moliš da ništa loša na svijetu ti se ne može dogoditi”.        

 Urednica priznaje što ju je potaknulo na ovo iznimno djelo

            Najveća hrvatska zbirka krunica „Rosaria” ne predstavlja samo knjigu molitava, već je pouzdani vodič kroz molitvu, namijenjen svima koji žele produbiti svoju vjeru i povezati se s bogatim duhovnim naslijeđem Hrvatske. Nakon prve hrvatske zbirke devetnica „Novena Croatica”, koja na jednom mjestu okuplja devetnice koje se mole u našem narodu, Kristina Tabak odlučila je izdati i zbirku krunica „Rosaria”. Na promociji je priznala i što ju je potaknulo na ovo iznimno djelo. Bio je to događaj iz Domovinskog rata u kojoj je njezin otac na prvoj liniji bojišta sreo neprijateljskog vojnika dok je molio krunicu. Nije ispuštao krunicu iz ruku. „Čovjek ga pogleda i kaže ‘a ništa – nisam ja vidio tebe, nisi ti mene’. I upravo je to moć krunice. Da je bila u ruci puška vjerojatno moj otac ne bi nikad došao s ratišta, a možda ni taj drugi čovjek se ne bi vratio svojoj obitelji. Ovako je tata u ruci ostavio krunicu i vratio se nama”, posvjedočila je Tabak.

Galerija

Urednica poziva na molitvu barem jedne krunice na ovu nakanu

            Urednica zbirke krunica „Rosaria” Kristina Tabak pozvala je okupljene, a i sve one koji će pribaviti ovu zbirku krunica, da izmole barem jednu krunicu na nakanu poginulih hrvatskih branitelja koji su s krunicom oko vrata branili našu domovinu. Promociju je glazbeno obogatila klapa Stine, a osim u odabranim knjižarama zbirka krunica „Rosaria” može se naručiti i ovdje: rosaria.com.hr ili ovdje.

Padre Pio – čudesni život: knjiga koja je promijenila mnoge živote

29 rujna, 2023

Što je post, a što nemrs?

29 rujna, 2023