Sveti Rajmund Nonat

Sveti Rajmund Nonat

Saraceni, pokušavajući ga spriječiti u propovijedanju, probušili su mu usta užarenim željezom i zatvorili lokotom. Unatoč svemu, čudesno je nastavio hvaliti Boga i hrabriti robove.

“Nonat" ili “Nonnatus", što znači “nerođeni"

Sveti Rajmund Nonat rodio se 1204. godine u malom mjestu Portellu, nedaleko od Barcelone. Prikaz njegovog rođenja uistinu je neobičan i tužan događaj koji je ostavio traga na njegovo ime. Naime, njegova majka preminula je prilikom poroda, a Rajmund je rođen carskim rezom. Otuda dolazi njegov nadimak “Nonat" ili “Nonnatus", što znači “nerođeni“.

Iz obiteljskog okruženja, koje se vjeruje da je bilo povezano s vikontima iz Cardone, Rajmund je stekao visoku naobrazbu. Unatoč obrazovanju koje je moglo voditi prema aragonskom kraljevskom dvoru, Rajmund je sa 24 godine osjetio drugačiji poziv. Odlučio se pridružiti Redu Majke Božje za otkup robova, poznatim kao mercedarijevci. Taj je red osnovao Sveti Petar Nolasco, koji je kasnije postao bliski prijatelj Rajmunda.

Njegov životni put bio je posvećen oslobađanju i obraćenju španjolskih robova koji su bili pod vlašću Maura i Saracena. U to vrijeme, veći dio Španjolske bio je pod kontrolom ovih osvajača. U nastojanju da osnaži svoj red, Rajmund je otputovao u Rim. Po povratku, proširio je svoje djelovanje na Alžir, gdje su njegove aktivnosti bile prepoznate, ali i osuđivane.

Pretrpio strašna mučenja

Zbog svoje predanosti oslobođenju robova, Rajmund je proveo osam mjeseci u zatvoru, gdje je pretrpio strašna mučenja. No, ni u tim najtežim trenucima nije izgubio vjeru. Saraceni, pokušavajući ga spriječiti u propovijedanju, probušili su mu usta užarenim željezom i zatvorili lokotom. Unatoč svemu, čudesno je nastavio hvaliti Boga i hrabriti robove.

Preminuo prije nego što je stigao primiti kardinalsku čast u Rimu

Nakon što je plaćena otkupnina za njega, vratio se u Barcelonu 1239. godine. Iste godine, u znak priznanja za njegovu hrabrost i posvećenost, papa Grgur IX. imenovao ga je kardinalom. Nažalost, samo godinu dana kasnije, 31. kolovoza 1240., Rajmund je preminuo od groznice u Cardoni, prije nego što je stigao primiti kardinalsku čast u Rimu.

Zaštitnik djece, novorođenčadi, primalja, trudnica, porođaja

Njegova svetost i doprinos bili su prepoznati i nakon njegove smrti. Blaženim ga je proglasio papa Urban VIII. 1625. godine, dok je 1657. godine, papa Aleksandar VII. proglasio Rajmunda svetim.

Danas se širom svijeta nalaze mnoge crkve, naselja i župe posvećene njemu. Vjernici ga zazivaju kod groznice, a također je zaštitnik djece, novorođenčadi, primalja, trudnica, porođaja i specijalista za porođaje, ginekologa, nepravedno optuženih i svećenika koji čuvaju ispovjednu tajnu.

Kroz njegovu životnu priču, sveti Rajmund Nonat nam ostavlja poruku o hrabrosti, vjeri i nepokolebljivoj posvećenosti pomaganju drugima.

Devetnica Rajmundu Nonatu
Devetnica sv. Rajmundu Nonatu obično se moli u razdoblju od 22. – 30. kolovoza, a može se pronaći i u zbirci devetnica Novena Croatica u kojoj se nalazi na 344. stranici.

Započinje devetnica svetom Dominiku Saviu

11 kolovoza, 2023

Padre Pio – čudesni život: knjiga koja je promijenila mnoge živote

11 kolovoza, 2023